MIG/MAG hegesztés.

 Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés MIG/MAG hegesztés.

A “fogyóelektródás hegesztés” nevet onnan kapta, hogy a huzal viszonylag vékony, ezért a gépnek folyamatosan adagolnia kell, hogy ne fogyjon el.

Előnye: Gyors, termelékeny, nagyon könnyű megtanulni a hegesztést, vékony lemezek kiválóan hegeszthetők.

Hátránya: Költséges a védőgáz és a gép, ezért használata inkább az iparszerű munkáknál jellemző.


A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztésnél az ív a folyamatosan adagolt huzalelektróda és a munkadarab között ég védőgáz atmoszférában. Védőgázként semleges argont vagy héliumot, vagy a kettő keverékét alkalmazzák. Aktív gázként széndioxidot és keverék védőgázt alkalmaznak.

A hegesztést egyenárammal, többnyire fordított polaritással kell végezni. A védőgázas ívhegesztő áram az egyenáram, ahol a huzalt a pozitív pólusra, a munkadarabot negatív pólusra kötik. A beállított ívfeszültség hegesztéskor gyakorlatilag nem változik, függetlenül az áramerősségtől. Az ív-feszültség értékét az adott hegesztési feladatnak megfelelően kell beállítani. A hegesztő áramforrás egyik fontos feladata, hogy a hálózati feszültséget és áramot a hegesztéshez szükséges értékre változtassa. A hegesztő áramforrást statikus és dinamikus jelleggörbe jellemzi. A statikus jelleggörbe az áramerősség és a feszültség kapcsolatát írja le. A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő áramforrás jelleggörbéje lapos.

Védőgázként alkalmaznak:

  • semleges védőgázt (argon, hélium)
  • aktív védőgázt (CO2 – szén-dioxid)
  • keverék védőgázt (argon alapú általában)

A berendezés  fő részei:

hegesztő áramforrás: jelleg-görbéje vízszintes vagy enyhén eső, egyenáram, fordított polaritással végzik többnyire a hegesztést.

huzalelőtoló berendezés fő feladata: a hegesztő huzal egyenletes, megtörés nélküli előtolása a beállított huzal sebességgel. Fontos, hogy a huzalelőtolási sebesség és a huzal- leolvadási sebessége összhangban legyen.

A vezérlő berendezés feladata: a hegesztési folyamathoz szükséges kapcsolások végzése. A védőgáz ellátás és a hűtővíz ellátás ellenőrzése és szabályozása. A vezérlő berendezésben helyezkedik el az ívgyújtást elősegítő elektronikus egység is.

Hegesztő pisztoly: lehet léghűtéses vagy vízhűtéses. 

Fő részei: pisztolytest, gáz fúvóka az áramátadó csővel, markolat. 

Kiválasztásának szempontjai: feleljen meg a legnagyobb hegesztő áramnak, a védőgáz és a vízhűtés megfelelő szigetelésű legyen. A gyakran kopó alkatrészek könnyen cserélhetőek legyenek és a hozzákapcsolódó hegesztő tömlő hajlékony, és könnyű legyen.

Eljárások:

Argon védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés AFI / MIG

Rövidítése: AFI, nemzetközileg a MIG betűszót használják (Metal Inert Gas). Az eljárás során a hegesztőív a folyamatosan előrehaladó hegesztőhuzal és a munkadarab között ég. A hegesztőhuzalt két vagy négy görgő tolja előre, amelyeket a huzalelőtoló hajtószerkezete mozgat. A hegesztőhuzalt a hegesztőpisztoly huzalvezető spirálján, valamint a rézből, réz-cirkónium ötvözetből készült áramátadón keresztül vezetik a hegesztés helyére. AFI-hegesztéskor egyenárammal dolgoznak, és legtöbb esetben fordított polaritást alkalmaznak.

Argon és szén-dioxid gázkeverékéből álló védőgáz alatt végzik a hegesztést (CORGON- Magyarországon 82% Argon – 18% Szén-dioxid ).

CO2 védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztés CFI /  MAG

Rövidítése: CFI vagy MAG (Metal Active Gas). Ezt az eljárást elsősorban ötvözetlen és gyengén ötvözött szerkezeti acélok egyesítésére használják. A CO2 védőgáz alkalmazásakor problémát jelent, hogy a szén-dioxid gáz szén-monoxidra és oxigénre bomlik, ezért jelentős oxidációval lehet számolni. Az elektródhuzalba ezért dezoxidáló elemeket (mangánt és szilíciumot) ötvöznek. Előnye a gáz olcsósága és a mély beolvadás, hátránya a nyugtalan hegesztési ív, ebből következő erős fröcskölés. Impulzushegesztésre nem alkalmas.

rozsdamentes acél hegesztéséhez használatos CRONIGON 2 ami 98% Argont és 2% szén-dioxidot tartalmaz az ív stabilizálása érdekében.

A MIG/MAG hegesztés összehasonlítva az MMA-val az eljárás módjából adódóan termelékenyebb. ( A termelékenységet csökkenti, ha a  hegesztő leáll és új elektródát tesz az elektródafogóba, illetve a salak veszteséget is megspóroljuk. Tehát az egységnyi idő alatt lerakott varratfém tömege sokkal nagyobb.)

A tömör huzal használata ezt a hatékonyságot egészen 80 %- ig emelte és ezt a hatékonyságot növelte 95 %-ig a porbeles huzal megjelenése. A MIG/MAG egy sokoldalú hegesztési eljárás, mellyel a hegesztőanyagot nagyon jó kihozatallal és valamennyi hegesztési helyzetben lehet alkalmazni.

Az eljárást széles körben használják a vékony- , közép- és vastag acélszerkezeteknél, valamint olyan ötvözött alumínium szerkezeteknél, melyeknél a kézi munkavégzésre viszonylag magas arányban van szükség.

A porbeles huzal megjelenésével alkalmazása növekszik a hajógyártás, az olaj- és gázipari offshore ipar területén is.

A porbeles huzalok új lendületet adtak a robotizált - hegesztésnek is, hiszen ezen huzalok nagyon jól bírják az olyan nagy sebességű hegesztéseket, melyet kézzel már nagyon nehéz lenne lekövetni